Skip to main content
  • Hjem
  • Blogg
  • Traktor og tall: Din guide til jordbruksfradraget uten tull

Traktor og tall: Din guide til jordbruksfradraget uten tull

Ingeborg Schärer Nymoen

Ingeborg Schärer Nymoen Mai 24, 2024

Få en enkel introduksjon til hvem som kvalifiserer for jordbruksfradrag og hvordan fradraget beregnes i forbindelse med årsoppgjøret.

I disse tider jobbes det hardt for å få levert skattemeldingen innen fristen for blant annet bønder og andre landbruksrelaterte virksomheter. Og det er mange begreper og definisjoner som ikke alltid er like enkle å forstå. I denne bloggposten ønsker jeg – på en forhåpentligvis enkel måte – å forklare hva et jordbruksfradrag er og belyse viktige elementer alle bør være klar over. Norges Bondelag tilbyr et videokurs om dette der de går mer i dybden. Lenke til kurset finner du nederst på siden.  

Jordbruksfradrag 

Jordbruksfradrag er en spesiell skattefordel som berører en betydelig andel av alle gårdsbruk og landbruksforetak. Dette fradraget er aktuelt både for enkeltpersonforetak og selskap med deltakerfastsetting (ANS/DA). 

Poenget med jordbruksfradraget ligger i innvirkningen det har på overskuddet fra jordbruksdriften. Dette fradraget reduserer dermed den skattepliktige inntekten, noe som betyr at skatten blir beregnet på et lavere inntektsnivå enn det som opprinnelig var tilfellet. Med andre ord fører det til at mindre skatt må betales.  

Å drive en gård eller et lignende landbruksforetak er en dedikert og krevende oppgave. For deg som dyrker jord, pleier avlinger eller har dyr, kan det være gunstig å utnytte skattefordelen som jordbruksfradraget innebærer. Da må du vite hvem som er kvalifisert for fradraget, hvordan det beregnes og hvordan du kan dra nytte av det for å optimalisere din virksomhet.  

Hvem kvalifiserer for jordbruksfradrag?  

Jordbruksfradrag gis til skatteytere som mer enn halve året har hatt næringsinntekt fra jordbruk og/eller gartneri/hagebruk. Dette inkluderer produksjon av mat eller fôr ved bruk av jord eller husdyr, gartneridrift, dyrking av blomster, plantehold, alpakkahold, samt oppstalling av hest eller oppdrett av hest fram til to års alder. Det er viktig å merke seg at inntekt fra pelsdyr- og bihold også kan kvalifisere for jordbruksfradrag, selv om dette ikke er drevet i tilknytning til alminnelig gårdsbruk. Aktivitetene må være omfattende nok til å regnes som skattemessig næring i jord- eller hagebruk.  

For at en gårdsdrift skal regnes som en skattemessig næring, må den oppfylle noen viktige krav:  

  1. Reell bedrift, ikke hobby: Gårdsdriften må være mer enn bare en hobby. Den må være seriøs og drives med sikte på å tjene penger, ikke bare for personlig glede.
  2. Tjene penger: Gårdsdriften må skape inntekter med mål om å tjene penger. Det handler om å ha en plan for å få fortjeneste av det du driver med.  
  3. Regelmessig drift over tid: Driften må være stabil og kontinuerlig over tid. Det betyr at det må være en planlagt innsats for å drive virksomheten jevnt og trutt.  
  4. Forretningsmessig organisering: Gårdsdriften må være organisert som en virksomhet, ikke bare som en tilfeldig hobby. Det betyr å holde orden i regnskapene og ha en profesjonell tilnærming til virksomheten.  

Når gårdsdriften oppfyller disse kravene, kan den regnes som en skattemessig næring, og jordbruksfradraget er gjeldende.  




duett-regnskapskontor-jordbruksfradrag-landbruksregnskap-årsoppgjør

Hvordan beregnes jordbruksfradraget? 

Jordbruksfradraget beregnes basert på overskuddet i din jordbruksvirksomhet. Dette inkluderer alle inntekter minus alle kostnader. I tillegg til direkte jordbruksaktiviteter, kan du også inkludere overskudd fra andre aktiviteter knyttet til gårdsbruket, for eksempel utnyttelse av jakt- og fiskerettigheter, uttak av jord, sand, stein og torv, sanking av bær, samt utleie av gårdens bygninger og hytter, så lenge dette ikke anses for å være en egen selvstendig næring. Biinntekt fra annen virksomhet kan også tas med i grunnlaget for jordbruksfradrag, når omsetningen ikke overstiger 30 000 kroner i året. 

Hvor stort jordbruksfradraget blir avhenger av hvor stort overskuddet i driften er:  

  • Overskudd under 93 000 kroner gir fullt jordbruksfradrag, det vil si at den skattepliktige inntekten fra driften beregnes til null kroner. 
  • Overskudd mellom 93 000 og 361 421 kroner gir jordbruksfradrag på 93 000 kroner + 38% av overskytende overskudd.  
  • Overskudd over 361 421 kroner gir jordbruksfradrag på 195 000 kroner. 


Maksimalgrense for jordbruksfradrag er 195 000 kroner. 

Hvordan få maksimalt fradrag? 

For å maksimere fradraget, sørg for å inkludere og bokføre nøyaktig alle relevante inntekter og kostnader i jordbruksvirksomheten. Det vil si at alt av økonomiske transaksjoner du kan henføre til driften av gården skal inkluderes i regnskapsføringen. Dette inkluderer alt fra kjøp av utstyr til kostnader for frø og fôr. En tommelfingerregel er at om det er en lenke fra det du kjøper til det du produserer og tjener penger på, skal dette inkluderes i driftsregnskapet. Og vær oppmerksom på alle mulige fradragsberettigede utgifter, disse må med. Det kan være utgifter til drift av maskiner, reparasjoner og vedlikehold av bygninger, forsikringskostnader og lønn til ansatte. Det samme gjelder kjøp av maskiner eller andre driftsmidler, samt vurdering av årets avskrivninger. Ved å være grundig og nøyaktig kan du sikre at du får mest mulig ut av jordbruksfradraget.  

Oppgi fradraget korrekt i skattemeldingen 

Når jordbruksfradraget er beregnet, må dette oppgis korrekt i skattemeldingen din. Det er viktig å merke seg at jordbruksfradraget ikke reduserer beregnet personinntekt, men det kan likevel ha innvirkning på andre skattefordeler, som sykepenger eller foreldrepenger. De aller fleste jordbruksforetak har en regnskapsfører som bistår i regnskapsførselen. Vi anbefaler å bruke en fagperson med god kompetanse på temaet for å få dette riktig rapportert i skattemeldingen.  

Konklusjon 

Jordbruksfradraget er en verdifull skattefordel for alle som driver jordbruksvirksomhet. Ved å forstå kvalifikasjonskravene, beregne fradraget korrekt og oppgi det riktig i skattemeldingen, kan du dra nytte av denne fordelen for å optimalisere din virksomhet. Sørg for å konsultere en regnskapsfører eller annen fagperson for å sikre at du utnytter alle tilgjengelige muligheter til din fordel.  

Lenke til nettkurset fra Norges Bondelag finner du her. Vi anbefaler å gjennomføre kurset for mer dyptgående forklaringer og opplysninger for å sikre at du hjelper bondenæringen på best mulig måte med tanke på jordbruksfradrag og skatteoptimalisering:

Nettkurs Norges Bondelag "Jordbruksfradrag" - Aug 15, 2023